Uusiovettä laskettelurinteeseen

Uusiolumen edun heti oivaltaisivat ympäristötietoiset turistit

Vaikka idän helle vielä pukkaa päälle, hetkosen päästä on aika jolloin laskettelurinteisiin pitää alkaa lumitykittää kesän aikana kertynyttä puhdasta vettä. Tykkilunta tarvitaan jatkossa yhä enemmän ja yhä aikaisemmin, jotta ensilumen turistit eivät pettyisi.

Juomaveden tykittäminen rinteeseen tuntuu luonnonvaran tuhlaukselta. Voisiko vettä kierrättää sinne ekologisesti? Voisiko jätevesimyllytyksellä puhdistettua vettä käyttää lumitykeissä, ruoaksikin kelpaavan ensiöveden asemesta?

Kemiallisten analyysien ja muiden laboratoriokokeiden perusteella sitä voisi käyttää. Vastaan tulee kuitenkin mielikuva. Kyseessä on jätevesi. Siitä syntyy jätelunta. Eihän jätteitä voi turistiluontoon levittää.

Olin hiljakkoin matkalla Kaliforniassa, ja törmäsin samaan mielikuvan ongelmaan. Los Angeles on yli 10 miljoonan asukkaan verkottuneiden omakotialueiden suurkaupunki, jonka luulisi läkähtyvän jätevesien ongelmaan.

Arkipäivä on yllättävä. Los Angeles ei tuota jätevettä ollenkaan. Toki vettä tulee laitoksista ulos sama määrä, mikä niihin menee sisään. Mutta ulos tulevasta vedestä on tehty tuote. Se ei ole enää jätevettä. Se on uusiovettä (engl. reclaimed water).

Uusiovesi johdetaan suuren puutarhakaupungin puistoihin. Vedellä kastellaan puistojen nurmikoita. Sitä varten puistojen ainavihannoissa nurmikoissa on kasteluputket, joiden suuttimet puhaltavat vettä öisin, kun haihdunta on vähäisempää.

Osa uusiovedestä lasketaan puistoihin padottuihin järviin, jotka ovat lintubongaajan paratiiseja. Ikään kuin puhtauden vakuudeksi Los Angelesin puisto-osasto on istuttanut puistojärviin kaloja, ja myy kalamiehille lupia. Uusiojärven rannoille on merkattu erikseen mato-onkijoiden ja perhostelijoiden kaistat.

Toki tarkka nenä vainuaa uusiojärven yllä aavistuksen uimahallin kloorin hajusta. Eivätkä uusiovedessä uivat kalatkaan taimenia ole, vaan särjen sukuisia. Kalat ovat kuitenkin hyvinvoivia ja riittävän kookkaita paitsi kalamiehille, myös alueella talvehtiville, pohjoisesta muuttaneille kalasääskille. Parhaat kalasääskikuvani, kalastavista ja kaloja ruoakseen repivistä linnuista olen saanut Balboan uusiojärvellä, Los Angelesin itälaidalla.

Laskettelurinteiden lumetuksessa tulisi ottaa käyttöön ekologisen ajattelun seuraava vaihe. Lopetetaan jäteveden tuotanto. Tuottakaamme sen sijaan uusiovettä. Uusiovesi tykitettäköön uusiolumeksi. Ekologinen kierto sulkeutuu.

Alkuvaiheessa hivenen uimahallin tuoksuisella voisi tehdä vain laskettelurinteiden pohjat. Kun turistit saapuvat, tykitykseen voisi vaihtaa taatusti hajuttomaan pohja- tai järviveteen.

Los Angelesin puisto-osasto, vesilaitos ja koko kalifornialainen ympäristöajattelu näyttävät mallia, miten kiusallisesta jätevesihaitasta voi tehdä taitavasti mielikuvia hyväksi käyttäen edun. Uusiovedellä on myös ekologisen markkinoinnin hyöty.

Tämä voisi olla lisätavoitteena laskettelukeskusten ympäristömainonnassa. Rajallisessa alkuperäisen ruokaveden – ensiöveden – maailmassa uusiolumen edun heti oivaltaisivat  ympäristötietoiset turistit.

*****

Koillis-Lappi. Vieraskynä. 17.8.2010.

Leave a Reply

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>