Turpeen etuja ei voi kiistää

Polttoturve oli huipussaan 2007. Sitä paloi 28 miljoonaa irtokuutiota. Vuonna 2013 lukema on putoamassa siitä alle puoleen, 13 miljoonaan kuutioon. Tällä menolla turvetuotanto päättyy parissa kymmenessä vuodessa. Turvetuotannon jatkamista puoltaa kuitenkin kolme tekijää: velkaantuminen, työllisyys ja lisäpellot.

Ulkomaan kauppaamme turve on helpottanut yli 40 vuotta, vaihtoehtona velaksi ostettavalle kivihiilelle.

Valtion velkamme on paisunut kaikkien aikojen ennätykseen, 89 miljardiin euroon. Me maksamme jättivelan korkoa veroina. Kolmen prosentin korolla työssä käyvä keskiverron suomalainen maksaa vuodessa palkastaan 1042 euroa.

Korkovero valuu ulkomaille. Kotimaisen turpeen tuotanto vähentäisi sitä, ulkomaiset öljy ja kivihiili lisäävät sitä koko ajan.

Turpeen työllistävästä vaikutuksesta teki vuonna 2012 laskelman Antti Kivimaa. Suomessa olisi mahdollista jalostaa vuoteen 2050 asti ympäristösertifioitua turvetta kuusinkertainen määrä nykyiseen verrattuna.

Kotimaisen lisätyöpanoksen arvo olisi 1,7 miljardia euroa vuodessa. Se vastaa 30000 – 40000 työpaikkaa.

Lähitulevaisuudessa  turpeella on vielä laajempi merkitys. Turvetalous raivaa lisäpeltoa, jota tarvitsemme tällä vuosisadalla. Vuoteen 2050 mennessä meitä on maapallolla 9,6 miljardia. Me tarvitsemme ruokaa 70 prosenttia enemmän. Ihmiskunnan tärkeintä ruokaa on vilja. Sen tuotanto tarvitsee lisää peltoa. Suomessa lisäviljan ala tarkoittaa 500,000 hehtaaria. Puolet siitä saamme nykyisistä kesannoista. Toinen puolisko tulisi tasaisilta suolakeuksilta, vapautuvilta turvesoiden pohjilta. Valtionyhtiö Vapo myi vuonna 2011 perhetiloille lähes 1000 hehtaaria suopohjia. Niitä oli valmisteltu muutaman kymmentä vuotta, ensin raivaamalla hapan turve energiaksi, ja esikasvattamalla sitten valmiilla peltosaroilla ruokohelpeä.

Turve on Suomen ainut fossiilipolttoaine, mutta sellaisena kiusallisen välttämätön. Tarvitsemme sitä niin kauan kuin Norja tarvitsee öljyä ja Saksa kivihiiltä.

Tulevaisuuden ihmiskunta tulee kiittämään meitä lisäruoasta, mikä kasvaa turvetuotannon jälkeensä jättämillä pelloilla.

VELI POHJONEN

Luoteisväylä. Mielipide. 30.9.2013.

Leave a Reply

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>